Перейти до основного вмісту

Інтелектуал Максим Шматков про вершини ЗНО та віллу в Іспанії

Максим Шматков готувався до ЗНО, коли відпочивав від комп’ютера. Якщо на 200 балів з улюбленої біології ставку робив, то 190+ з інших трьох предметів списує на удачу. Як вдалося розбудити гуманітарну складову для найголовнішого іспиту року, чому відмовився їхати на міжнародну олімпіаду і куди витратить стипендію Президента – люб'язно розповів.

Максимум – досяжний
«В ніч перед тим, як опублікували результати ЗНО, не міг заснути взагалі, якось задрімав, а коли о четвертій ранку остаточно прокинувся і зрозумів, що не спатиму, зайшов у мережу. Однокласники вже обговорюють свої бали, а я дивуюся: хіба вже є результати? Зайшов прямо з ґаджета на «Моє ЗНО»: українська – 197 балів, математика – 195, хімія – аналогічно, біологія – 200. Думаю: о, нормально!», — розповідає Максим, підкреслюючи: до біології не готувався взагалі, бо всі сили пішли на олімпіаду, в порівнянні з нею питання ЗНО – горішки, які лузалися на «один, два».  Та й взагалі в молодшій школі юнаку думалося, що на фінішній прямій вчитися буде надскладно, виявилося навпаки. Важкими видалися тільки підготовки до олімпіад.
Попри те, що Максим у місті людина популярна, тримається скромно. Отримавши грамоту з рук секретаря РНБО Олександра Турчинова за перемогу у всеукраїнському конкурсі-захисті МАН та статус найінтелектуальнішого випускника року, зіркову хворобу не підхопив. Максим жартома, а іноді зніяковіло розповідає про свої досягнення, іронізуючи: до всього прийшов у перервах між своїм найбільшим захопленням — комп’ютером.
«Показати клас» на ЗНО допомогла відповідальність і правильна самооцінка: жодних репетиторів, готувався самостійно. Найбільше «налягав» на українську, бо вважає себе гуманітарієм лише на один відсоток, за математику особливо не переймався, адже вона не зіграє ролі для вступу – потрібна лише для атестата. Цікавіше вийшло з хімією: необхідність складати тест із неї усвідомив у квітні, а готуватися почав аж коли склав ЗНО з біології. Спробував свої сили в онлайн-тесті, набрав 180 балів. Здалося мало, тож виявивши прогалини в органічній хімії (з неорганічною все було чудово) взявся переглядати відеоуроки на YouTube – результат незаперечний.
На запитання «Чи прогнозував 200 з біології?» відповідає так: «Думав, це досяжно, але сумнівався у одному питанні з періодизацією. Виявилося, виконав його правильно.  Для порівняння хлопець, який поїхав на міжнародний етап набрав 198 балів. Батьки, ясна річ, були на сьомому небі від щастя, зраділи і в школі, адже максимум, окрім мене, ще ніхто з бориспільських олімпіадників не набирав».

Мрія – вілла в Іспанії
Максим зізнається: вступатиме до КНУ ім. Т. Шевченка на біофак, розглядатиме й варіант ІВТ (вищі технології). На заувагу про освіту за кордоном відповідає категоричним «ні», хоча батьки констатували, що вітчизняна освіта може бути безперспективною.
Бачить себе винятково в біології. Якщо в дитинстві мріялося бути космонавтом або піти у сферу математики, після того, як у сьомому класі вчитель біології Лідія Нагаєва назвала його майбутнім ботаніком, біологія полонила Максимове життя. До масштабних проривів випускнику не звикати – він був саме тим бориспільським дебютантом, який із першої спроби «взяв» першість на «республіці», протягом чотирьох років тримався у перших лавах і на Всеукраїнському етапі олімпіади з біології, і на конкурсі-захисті МАН з екології. Тож, коли збирали документи для подання на місцеву премію ім. Чубинського, приніс цілий стос. Про перемогу дізнався з газети, відреагував спокійно. На питання, куди витратить премію, сміється: «Я ще стипендію Президента, яку отримав у 9-му класі, не витратив. Глобальних планів не маю». До речі, в цьому році Максим теж отримуватиме президентську грошову виплату, по 2600 грн протягом дев’яти місяців.
Про роботу за кордоном теж не думав, хоча мріє про віллу в Іспанії. Побував у багатьох країнах. Найбільше полюбилися Франція, Болгарія, Хорватія й Туреччина. Сміється: «болгарська мова дуже схожа з українською, вживаєш якесь слово, але воно, як виявляється, має у них геть інше значення. І думай собі, що сказав по-болгарськи».
А от їхати на міжнародний етап олімпіади з біології в Іран відмовився, як зазначив: перегорів. Батько вмовляв, мама і викладач дали право вибору, хоча, як здалося Максиму, Лідія Михайлівна трохи засмутилася, що він відмовився від шансу, однак на стосунки із вчителькою це не вплинуло, зазначає випускник.
А от поїздки у табори, які надають як призи за перемоги, хлопець ігнорує. Каже: спершу не їздив, бо не хотів, а зараз впевнений, що табори стоять на межі дитинства, а він вважає себе дорослим.

Головний кумир – сестра
Максим Шматков – золотий медаліст. Каже, триматися на плаву не складно, якщо в тебе є почуття відповідальності. Впевнений: вчитися 9 років важливо, далі більшу роль відіграє самоосвіта.  І хоч хоумскулери нині «в законі», максим каже, що у школу не ходити не міг би: тут друзі та веселощі. Не подобається хіба лише система освіти, коли треба вчити все під ряд: «Якби була профілізація, то була б інша справа!».
На прохання пригадати найкумедніший випадок шкільного життя, Максим розповідає: «В перший навчальний день у 5-му класі обирали старосту. До цього я вчився у іншій школі і був старостою там, дуже хотів продовжити жити у цьому статусі й підняв руку. А за мене ніхто не проголосував, навіть колишні однокласники. Почувався ображеним: як це я не староста? А зараз думаю: як добре, що мене тоді не вибрали (сміється)!»
Хлопець не оминає соцмережі, «зависає» у «ВКонтакті» й «Телеграмі». Кепкує: «Коли стає нудно, я читаю. Нещодавно захотілося прочитати щось художнє. Грав у «Відьмака» на компі, тож вирішив перечитати серію книг, які лягли в основу гри. Там йдеться про мутанта з вигаданого всесвіту, десь часів середньовіччя. Класні книжки! Це єдині, які читав не через силу, а тому що «тягло». Ще в цьому списку «Тореадори з Васюківки». Шкільну програму читав лише для оцінки. А от з творів української літератури зачепили «Мартин Боруля», «Кайдашева сім’я», «Я (Романтика)». Ну й меми з української літератури у соцмережах. Як без них?».
Максим має свій канал на YouTube, його просуванням не переймається, час від часу завантажує туди відеопроходження ігор, є там і один трейлер-пародія. 
На моду теж особливо не зважає, тому часу на пошуки випускного костюму багато не витрачав: купив перший, який гарно сів.
Останнє літо дитинства планує провести у колі друзів, аби «відірватися» й запам’ятати найкращі моменти в стосунках. Планує поїхати відпочити закордон з сім’єю, розповідає, що найбільше в таких подорожах любить дорогу і може годинами споглядати пейзажі крізь вікно.
Зараз Максим готує промову, яку виголосить під час загальноміського свята «Випускник» на стадіоні «Колос». Зізнається дякуватиме вчителям, батькам, друзям, та найбільше Лідії Михайлівні Нагаєвій: «Вона — одна з найкращих і найпрофесійніших вчителів не просто в гімназії, а й в Борисполі. Їй щастить з дітьми, та найбільше дітям щастить з нею», — впевнений Максим.
Хлопець готовий до глобальних наукових відкриттів, сміється, що руки в нього тремтять лише, коли під час практичного завдання на олімпіадах препарує тварин.
Кумирів не має, але хоче рівнятися на молодшу сестру: «Вона особлива. Якби я був схожим на неї, досяг би більшого. Не братимусь на справу, якщо вона не «пече», а вона відповідальніше, робить все, що треба, без жодних «я не хочу». Батьки пишаються нами обома. Мама називає мене супер-сином». 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Катерина Рахуба: «Я йшла на сцену з думкою: реваншу не буде»

Переможниця найдовгоочікуванішого шоу краси міста відверто поділилася враженнями.  «Міс Бориспіль-2017» про…  …Корону.   Порівняно з тіарами, завойованими в школі і на «Випускниці», ця була важка. Ґулю не надавила, бо зачіска об’ємна і гарно її підтримувала. Поставила її на полицю з медалями і кубками, що завойовувала на різноманітних, переважно танцювальних, конкурсах. У піжамі з короною не фотографувалася, але зробила світлину молодшої сестрички з тіарою на голові. Для неї це фантастика: дивилася на нагороду зі сцени, а тут ще й приміряти змогла. 

По життю у вишиванці

«Кожен хрестик на вишиванці несе в собі величезний масив інформації», – впевнена  майстриня Оксана Лисенко.  Для неї такий одяг – незмінний атрибут буття, код свого роду. Можливо, через це жінка з трепетом і сльозами в очах розповідає про свої вишиванки.   «Здається, що з любов’ю до вишиванок я народилася. Гостро відчула це, коли ми в 1987 році переїхали з Рівненщини на Київщину. У школі був захід, на який   треба святково прибратися, а вишиванки тоді в мене не було. Попросила бабусю виготовити, бо в мене ж свято. Вона її потягом передала. У вишиванці в класі я була одна, діти неоднозначно зреагували, ніби я якась не така. На сватання чоловіку в Яготинському районі подарувала сорочку. Для нього такий подарунок був шоком, хоча тоді вже люди почали прокидатися від такого незнання, недотримання традицій. Чоловік, до речі, спершу стидався вдягати вишиванку, ховав її під піджак. А після Помаранчевої Революції нас запросили на свято. І він мені каже, що приїде після роботи, зранку в

Інжир: кіт, що живе в соцмережах

Він має власний кулінарний блог, щоночі співає Гімн, в’яже шарфики, і балотувався у президенти. А ще встиг опинитися на справжній касці, запустити флешмоб і заслужити всенародну любов. Це кіт Інжир . І раптом хто не знає: він живе не в розкішних апартаментах, а у Фейбуку й Інстаграмі . Бо не пухнастий, а віртуальний, тож замість дев’яти життів має вічну фантазію свого творця. Як вигаданий персонаж змінив життя однієї журналістки і кількох тисяч книгоманів, чи існує любов між віртуальним героєм і справжньою тваринкою і чому котики – «універсальна мова людства», дізнавалася у авторки персонажа – Олени Павлової , яка, до речі, провела мені майстер-клас з малювання кота Інжира. Автопортрет: Інжир із авторкою Оленою Павловою. Малюнок О. Павлової КРИМСЬКИЙ ІНЖИР І ПАЛКА ДЛЯ СЕЛФІ Звідкіля ж узявся кіт Інжир? «Дуже треба було кота! Ні, не від осінньої депресії, просто захотілося, – розповідає художниця Олена Павлова. – Але ми з чоловіком – журналісти, до того ж багато подорож