Перейти до основного вмісту

Лікування у Вайбері – нині це реальність, або Медицина по-новому


Сьогодні я йду на прийом до сімейного лікаря. Віртуальний. З початком карантину до бориспільських сімейних амбулаторій без поважних причин – зась. Проте пацієнт і лікар на зв’язку постійно – різноманітні девайси це дозволяють зробити.


Спілкувати з лікарем можна із чашкою кави в руках. Арзи Бекірова (так звати мою сімейну лікарку) запевняє, що телефонувати їй можу щодня з восьмої до восьмої, писати – цілодобово, а йти на особистий прийом лише, якщо виявиться, що потребую додаткової консультації. А шкода! Прогулюватися до амбулаторії принаймні приємно: з моменту її відкриття (влітку 2018) переконалася, що це не той заклад, стіни якого просочені дискомфортом і навіюють депресивні думки, а сучасна будівля, де тобі, до того ж, усміхаються (уявляєте, таке буває!). Тут стильна рецепція у світло-зелених кольорах, просторі коридори і веселі малюнки на стінах – мапа світу з мешканцями різних материків: квіточки, коали, кораблики (всього й не перерахуєш) і багато яскравих кольорів.


Нині ж цю красу бачать лише ті, кому на особистий прийом треба невідкладно. А мій цього разу пройде у «Вайбері»: описую симптоми, фотографую, напевно, звичне для всіх «Минеться саме», що не просто не минулося, а й перетворилося у дещо страшнувате й почало добряче дошкуляти. Кілька хвилин – і я вже знаю, що з моєю рукою, маю рекомендації, знаю, що треба робити і куди звертатися, якщо краще не стане. Фантастика, хіба ні? Жодних черг, криків, «бійки» за талони і біганини з одного кабінету в інший.


Та й для сімейного лікаря це зручно, адже вже добре вивчив пацієнтів, які підписали декларацію. Найчастіше це сім’ї: «знаю, які в них проблеми, як часто хворіють діти. Тобто встановлюються зв’язки, які допомагають і в діагностиці, і в лікуванні. Збільшується довіра у стоснках, а це – користь пацієнтові: якщо він довіряє лікарю, то прийматиме його призначення, буде радитися, проводити профілактику», – розповідає А. Бекірова.
Всі хочуть чарівну таблетку. І бажано одну: випив – і все минулось. Так не працює. Це гра не в одні ворота

Лікарка запевняє, що я така не одна – до останнього тягнуть, як правило, всі. Проблеми з профілактикою в людей ніби в генах:  «Всі приходять, коли вже «припікає». Це не стосується хіба що дітей: там одне «апчхи» – і ви одразу в лікаря. Дорослі вертаються, як правило, коли паралельно виникають проблеми. Призначаєш препарати, але цього не завжди достатньо: треба змінювати образ життя: кинути палити, підвищити фізичну активність тощо. Але всі хочуть чарівну таблетку. І бажано одну: випив – і все минулось. Так не працює. Це гра не в одні ворота: і пацієнт, і лікар мають робити внесок від себе».


Щодо медичної реформи лікарка каже, що поки їй усе подобається, щоправда повна цифровізація ще на етапі впровадження. Звісно, вистачає пацієнтів, які висловлюють невдоволення: «Але, думаю, пройде час, все стане на свої місця і буде зрозуміло, що зараз краще, ніж раніше. Звісно, зручно, коли все комп’ютеризовано. Взагалі чим менше паперової документації, тим краще: коли все в одному місці, можеш зайти, почитати попередні епізоди звернень, історію хвороби – така собі електронна карта замість паперової. Ми в процесі переходу: щось вже комп’ютеризували, щось ні. До кінця квітня мають з’явитися електронні кабінети пацієнтів».
Тож у дилемі «лікар чи інтернет» перевага однозначно на боці лікаря. Особливо нині, коли все технології дозволяють бути на зв'язку з ним хоч за-за океану.

Фото з особистого архіву А. Бекірової 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Катерина Рахуба: «Я йшла на сцену з думкою: реваншу не буде»

Переможниця найдовгоочікуванішого шоу краси міста відверто поділилася враженнями.  «Міс Бориспіль-2017» про…  …Корону.   Порівняно з тіарами, завойованими в школі і на «Випускниці», ця була важка. Ґулю не надавила, бо зачіска об’ємна і гарно її підтримувала. Поставила її на полицю з медалями і кубками, що завойовувала на різноманітних, переважно танцювальних, конкурсах. У піжамі з короною не фотографувалася, але зробила світлину молодшої сестрички з тіарою на голові. Для неї це фантастика: дивилася на нагороду зі сцени, а тут ще й приміряти змогла. 

По життю у вишиванці

«Кожен хрестик на вишиванці несе в собі величезний масив інформації», – впевнена  майстриня Оксана Лисенко.  Для неї такий одяг – незмінний атрибут буття, код свого роду. Можливо, через це жінка з трепетом і сльозами в очах розповідає про свої вишиванки.   «Здається, що з любов’ю до вишиванок я народилася. Гостро відчула це, коли ми в 1987 році переїхали з Рівненщини на Київщину. У школі був захід, на який   треба святково прибратися, а вишиванки тоді в мене не було. Попросила бабусю виготовити, бо в мене ж свято. Вона її потягом передала. У вишиванці в класі я була одна, діти неоднозначно зреагували, ніби я якась не така. На сватання чоловіку в Яготинському районі подарувала сорочку. Для нього такий подарунок був шоком, хоча тоді вже люди почали прокидатися від такого незнання, недотримання традицій. Чоловік, до речі, спершу стидався вдягати вишиванку, ховав її під піджак. А після Помаранчевої Революції нас запросили на свято. І він мені каже, що приїде після роботи, зранку в

Інжир: кіт, що живе в соцмережах

Він має власний кулінарний блог, щоночі співає Гімн, в’яже шарфики, і балотувався у президенти. А ще встиг опинитися на справжній касці, запустити флешмоб і заслужити всенародну любов. Це кіт Інжир . І раптом хто не знає: він живе не в розкішних апартаментах, а у Фейбуку й Інстаграмі . Бо не пухнастий, а віртуальний, тож замість дев’яти життів має вічну фантазію свого творця. Як вигаданий персонаж змінив життя однієї журналістки і кількох тисяч книгоманів, чи існує любов між віртуальним героєм і справжньою тваринкою і чому котики – «універсальна мова людства», дізнавалася у авторки персонажа – Олени Павлової , яка, до речі, провела мені майстер-клас з малювання кота Інжира. Автопортрет: Інжир із авторкою Оленою Павловою. Малюнок О. Павлової КРИМСЬКИЙ ІНЖИР І ПАЛКА ДЛЯ СЕЛФІ Звідкіля ж узявся кіт Інжир? «Дуже треба було кота! Ні, не від осінньої депресії, просто захотілося, – розповідає художниця Олена Павлова. – Але ми з чоловіком – журналісти, до того ж багато подорож